Sushi na przywitanie 2016r.
03/01/2016Sushi 寿司 jest pierwsza niedziela roku 2016 i postanowiłem zmierzyć się z tym daniem. (aktualizacja przepisu 14.01.2017)
Do przygotowania tej potrawy japońskiej z ryżu zaprawionego octem ryżowym są dodatki które dodawane są przeważnie surowe: owoców morza, wodorosty nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Do mojego debiutu kulinarnego skompletowałem.
Przykładowe składniki :
- Makisu – mata bambusowa do zawijania,
- Wasabi- zielony chrzan chiński
- młody imbir
- Ryba
- ogórek
- papryka
- czarne oliwki
- ananas
- banan
- mango
- Nori
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- ryż do sushi
- czarny sezam
koszt ok 65 zł Do przygotowania 45 sztuk maki wydałem ok 17 zł plus czas 2.30 h na od płukania ryżu do zawijania.
Istnieje wiele rodzajów zushi ja wykonałem Maki-zushi – „zushi zwijane”, ryż owinięty prasowanymi algami morskimi (nori) i pokrojone hoso-maki (małe, wysokie, 2-3 cm), naka-maki (średnie, 3-4 cm), futo-maki (duże, płaskie, 4-6 cm).
Krótki przepis przygotowania:
- płukanie ryżu ok 5/6 razy 250g ryżu aż woda nie będzie mętna.
- zalewamy wodą 300ml
- od zagotowania wody 15 minut gotujemy na „lekkim ogdniu”…
- …następne 15 minut zdejmujemy z kuchenki odstawiamy i spokojnie czekamy aż ryż pod przykryciem doparuje się.
- Studzimy.
- . Zalewamy ryż zalewą do sushi czyli ocet ryżowy 60g, łyżeczka soli, dwie łyżki cukru.
Następnie zawijanie… niby wszystko proste a jednak na miano Mastera tego dania trzeba zapracować sobie i wykonać setki „rolek” 🙂