Hamburger wołowy – wersja do domowego wykonania. [przepis]
18/02/2017Hamburger wołowy jako potrawa, słowo wywodzi się od befsztyka po hambursku (ang. hamburger steak), kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec.
Hamburger wołowy – pochodzi z miasta portowego które ma prawie 2 milionów mieszkanców . To miasto piłkarskie bo są w nim HSV [29 września 1887] , FC St. Pauli [15 maja 1910].
Polacy w HSV
Jacek Dembiński (HSV, 1997-2000) 69/11, Ryszard Cyroń (HSV, Fortuna Düsseldorf, 1991-1997)61/11, Jan Furtok (HSV, Eintracht Frankfurt, 1988-1995)188/60 , Waldemar Matysik (HSV, 1990-1993) 94/1, Marek Saganowski (HSV, 1997) 3/0, Marek Trejgis (HSV, 1997-1998) 11/0 , Paweł Wojtala (HSV, Werder Brema, 1997-1999)41/2, Mirosław Okoński (HSV, 1986-1988) 62/15
Bramki w Bundeslidze i HSV:
- 60 – Jan Furtok (HSV 51, Frankfurt 9)
- 15 – Mirosław Okoński (HSV 15)
- 11 – Ryszard Cyroń (HSV 1, Düsseldorf 10)
Jacek Dembiński (HSV 11)
Szybki przepis: Aktualizacja przepisu 31.05.2017
- 500g zmielonej wołowiny
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 4 łyżki suszonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kaszy manny
- ser żółty (potarty)
- 1 piwo dla kucharza 😉
- sos chili
podpierałem się instruktarzem „Marianem przy garach”