Hamburger wołowy – wersja do domowego wykonania. [przepis]

Hamburger wołowy – wersja do domowego wykonania. [przepis]

18/02/2017 0 przez slawomirpartyka.com.pl

Hamburger wołowy  jako potrawa, słowo wywodzi się od befsztyka po hambursku (ang. hamburger steak), kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec.

Hamburger wołowy –   pochodzi z miasta portowego które ma prawie 2 milionów mieszkanców .  To miasto piłkarskie bo są w nim  HSV [29 września 1887] , FC St. Pauli [15 maja 1910].

Polacy w HSV

Jacek Dembiński (HSV, 1997-2000) 69/11, Ryszard Cyroń (HSV, Fortuna Düsseldorf, 1991-1997)61/11, Jan Furtok (HSV, Eintracht Frankfurt, 1988-1995)188/60 , Waldemar Matysik (HSV, 1990-1993) 94/1, Marek Saganowski (HSV, 1997) 3/0, Marek Trejgis (HSV, 1997-1998) 11/0 , Paweł Wojtala (HSV, Werder Brema, 1997-1999)41/2, Mirosław Okoński (HSV, 1986-1988) 62/15

Bramki w Bundeslidze i HSV:

  •  60 – Jan Furtok (HSV 51, Frankfurt 9)
  • 15 – Mirosław Okoński (HSV 15)
  • 11 – Ryszard Cyroń (HSV 1, Düsseldorf 10)
    Jacek Dembiński (HSV 11)

Szybki przepis: Aktualizacja przepisu 31.05.2017

  • 500g zmielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki  suszonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kaszy manny
  • ser żółty (potarty)
  •  1 piwo dla kucharza 😉
  • sos chili

podpierałem się instruktarzem  „Marianem przy garach

 

hamburger

hamburger