Sushi na przywitanie 2016r.
Sushi 寿司 jest pierwsza niedziela roku 2016  i postanowiłem zmierzyć się z tym daniem. (aktualizacja przepisu 14.01.2017)

Do  przygotowania  tej potrawy japońskiej z  ryżu zaprawionego octem ryżowym są  dodatki które  dodawane są przeważnie surowe: owoców morza, wodorosty nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek.  Do mojego debiutu kulinarnego  skompletowałem.

sushi składniki do przygotowania dania

Przykładowe składniki :

  1. Makisu – mata bambusowa do zawijania,
  2. Wasabi-  zielony chrzan chiński
  3. młody imbir
  4.  Ryba
  5. ogórek
  6. papryka
  7. czarne oliwki
  8. ananas
  9. banan
  10. mango
  11.  Nori
  12. sos sojowy
  13. ocet ryżowy
  14. ryż do sushi
  15. czarny sezam

koszt ok 65 zł   Do przygotowania  45 sztuk maki wydałem  ok 17 zł  plus czas 2.30 h na od płukania ryżu  do zawijania.

Istnieje wiele rodzajów zushi ja wykonałem  Maki-zushi  – „zushi zwijane”, ryż owinięty prasowanymi algami morskimi (nori) i pokrojone hoso-maki (małe, wysokie, 2-3 cm), naka-maki (średnie, 3-4 cm), futo-maki (duże, płaskie, 4-6 cm).

zushi maki

sushi maki

Krótki przepis przygotowania:

  • płukanie ryżu ok 5/6 razy 250g ryżu aż woda nie będzie mętna.
  • zalewamy wodą 300ml
  • od zagotowania wody 15 minut gotujemy na „lekkim ogdniu”…
  •  …następne 15 minut zdejmujemy z kuchenki  odstawiamy i spokojnie czekamy aż ryż pod przykryciem doparuje się.
  • Studzimy.
  • . Zalewamy ryż zalewą do sushi czyli ocet ryżowy 60g, łyżeczka soli, dwie łyżki cukru.

Następnie zawijanie… niby wszystko proste a jednak na miano Mastera tego dania  trzeba zapracować sobie i wykonać setki „rolek” 🙂

@Sl_Partyka